Yra desertai, kuriuos pagaminus kartą, jie tampa nuolatiniais svečiais ant šventinio stalo. Šis tortas – būtent toks. Pirmą kartą jį iškepiau prieš kelerius metus, ir nuo to laiko jis tapo privaloma mūsų šeimos švenčių dalimi.
Kas jame ypatingo? Minkštas, purus biskvitas su ryškiu kakavos skoniu, sluoksnis tikros karamelės ir švelnus šokoladinis kremas-musas. Visa tai po blizgančia glazūra. Skonis primena vaikystės saldumyną, tik daug – daug – geresnis.
Kodėl būtent šis tortas
Tortas „Mars” – tai legendinio šokoladinio batonėlio interpretacija deserto pavidalu. Tik čia viskas tikra: tikra karamelė, tikras šokoladas, tikras kremas. Ir nė lašo dirbtinumo.
Gaminimas nėra sudėtingas, nors žingsnių nemažai. Bet rezultatas vertas kiekvienos minutės – tortas atrodo įspūdingai, lengvai pjaustomas ir tirpsta burnoje. Svečiai klausia recepto, o jūs galite atsakyti: „Pati kepiau”.
Ingredientai biskvitui
- Kiaušiniai – 3 vnt.
- Cukrus – 80 g
- Vanilinis cukrus – žiupsnelis
- Druska – žiupsnelis
- Augalinis aliejus – 30 ml
- Pienas – 50 ml
- Miltai – 80 g
- Kakava – 20 g
- Kepimo milteliai – 1 arbatinis šaukštelis
Ingredientai karamelei
- Cukrus – 150 g
- Sviestas – 70 g
- Grietinėlė 33–36 % – 110 g
- Druska – žiupsnelis
Ingredientai kremui
- Tamsus šokoladas – 100 g
- Pieninis šokoladas – 100 g
- Grietinėlė 33–36 % (karšta) – 100 g
- Pienas – 60 ml
- Greitai tirpstantis želatinas – 10 g
- Grietinėlė 33–36 % (šalta) – 350 g
Ingredientai glazūrai
- Pieninis šokoladas – 100 g
- Augalinis aliejus – 20 g
Papildomai
- Pienas arba grietinėlė biskvitui sudrėkinti – 50 ml
Biskvito gaminimas
Kiaušinius išplakite su druska, vaniliniu cukrumi ir cukrumi iki purios, baltos masės. Plakite bent 5–7 minutes – nuo to priklauso biskvito purumas.
Į išplaktą masę įpilkite augalinio aliejaus ir pieno, švelniai išmaišykite. Atskirai persijokite miltus su kakava ir kepimo milteliais, tada dalimis suberkite į kiaušinių masę. Maišykite švelniais judesiais iš apačios į viršų, kad neprarastumėte oro.
Tešlą supilkite į 20 cm skersmens kepimo formą. Kepkite 180 °C temperatūroje 25–30 minučių. Patikrinkite mediniu pagaliuku – jei ištrauktas sausas, biskvitas iškepęs.
Iškeptą biskvitą palikite orkaitėje su pravirtomis durelėmis 5–10 minučių, tada visiškai atvėsinkite. Atvėsusį padalinkite į 3 vienodus sluoksnius.
Karamelės gaminimas
Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite cukrų – nemaišykite, tik švelniai pakreipkite keptuvę, kad tirptų tolygiai. Kai cukrus taps gintariniu skysčiu, įdėkite sviestą ir išmaišykite.
Atskirai pašildykite grietinėlę ir plona srove supilkite į karamelę – atsargiai, nes ji putosis. Išmaišykite iki vienalytės masės, įberkite žiupsnelį druskos.
Karamelę perkoškite pro sietelį ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
Kremo gaminimas
Karštą grietinėlę (100 g) supilkite ant sulaužyto tamsaus ir pieninio šokolado. Palaukite minutę, tada išmaišykite iki vienalytės masės. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
Šaltą grietinėlę (350 g) išplakite iki standžių pikų. Želatiną sumaišykite su pienu ir palikite brinkti 5 minutes, tada pašildykite, kol ištirps.
Į šokolado masę įmaišykite šaukštą išplaktos grietinėlės, tada įpilkite želatino mišinį. Gerai išmaišykite. Palaipsniui įmaišykite likusią išplaktą grietinėlę – švelniais judesiais, kad kremas liktų purus.
Torto surinkimas
Kremą ir karamelę sudėkite į konditerijos maišelius – taip bus patogiau tepti.
Pirmąjį biskvito sluoksnį sudrėkinkite pienu arba grietinėle. Užtepkite sluoksnį kremo, ant jo išspauskite pusę karamelės. Karamelę vėl padenkite plonu kremo sluoksniu.
Uždėkite antrąjį biskvito sluoksnį, sudrėkinkite, užtepkite kremą ir likusią karamelę. Vėl padenkite kremu.
Uždėkite trečiąjį sluoksnį, sudrėkinkite. Likusiu kremu padenkite torto viršų ir šonus.
Glazūravimas
Pieninį šokoladą ištirpinkite ant vandens vonelės arba mikrobangų krosnelėje. Įmaišykite augalinį aliejų – jis suteiks glazūrai blizgesio ir padės jai tolygiai pasiskirstyti.
Šiek tiek atvėsintą glazūrą užpilkite ant torto ir paskleidkite mentelės pagalba.
Tortą palikite šaldytuve bent 2 valandoms, o geriausia – per naktį.
Rezultatas
Gausite įspūdingą šokoladinį tortą su karamele – tikrą šventės karalienę. Kiekvienas kąsnis primins mėgstamą batonėlį, tik šimtą kartų geriau.
Skanaus!