15 skanių ir sveikų moliūgų sulčių receptų žiemai

winter pumpkin juice recipes

Kiekvieną rudenį ta pati dilema: ką daryti su visais tais moliūgais? Sriuba – buvo. Pyragas – irgi. Kepta su medum – jau nusibodo. O moliūgai vis dar guli rūsyje ir laukia savo eilės.

Pernai atradau sprendimą, kuris pakeitė mano požiūrį į šį oranžinį milžiną. Pradėjau gaminti moliūgų sultis – ne tas, kurias perki parduotuvėje plastikiniuose buteliukuose, o tikras, namines, su prieskoniais ir vaisiais. Ir supratau, kad moliūgas gali būti ne tik rudens daržovė, bet ir žiemos gėrimas.

Kodėl moliūgų sultys žiemai

Moliūgas yra beta-karotino bomba – viename stiklinėje daugiau vitamino A nei reikia per dieną. Žiemą, kai saulės beveik nematome, o imuninė sistema silpsta, tai tikras lobis. Bet valgyti moliūgų sriubą kiekvieną dieną – ne kiekvienam.

Sultys – kitas reikalas. Jas galima gerti šiltas kaip arbatą, atšaldytas kaip gaivinantį gėrimą, maišyti su kitais vaisiais ir daržovėmis. Ir svarbiausia – jas galima konservuoti ir turėti visą žiemą.

Per kelerius metus surinkau penkiolika receptų, kurie tapo mano šeimos klasika. Nuo paprasčiausių iki sudėtingesnių, nuo saldžių iki pikantiškai rūgščių. Kiekvienas turi savo charakterį ir savo progą.


1. Klasikinės moliūgų sultys su minkštimu

Paprasčiausias receptas, nuo kurio verta pradėti.

Ingredientai

500 g moliūgo, nuluptų ir supjaustytų 250 ml vandens 40 g cukraus arba medaus Žiupsnelis malto cinamono Žiupsnelis malto muskato riešuto 1 šaukštelis citrinos sulčių

Instrukcijos

  1. Moliūgą supjaustykite 2–3 cm kubeliais ir sudėkite į puodą su vandeniu. Uždenkite ir virkite ant mažos ugnies 15–20 minučių, kol moliūgas taps labai minkštas.
  2. Sutrinkite blenderiu iki vientisos masės, bet palikite šiek tiek tekstūros – sultys neturi būti visiškai šilkinės.
  3. Grąžinkite į puodą, įmaišykite cukrų, prieskonius ir citrinos sultis. Švelniai pakaitinkite 3–4 minutes, kad cukrus ištirptų.
  4. Patiekite šiltas arba atšaldytas. Laikykite šaldytuve iki 48 valandų.

2. Moliūgų ir apelsinų sultys su medumi

Ryškus citrusinių vaisių derinys, kuris primena saulę net pilkiausią žiemos dieną.

Ingredientai

500 g keptos moliūgų tyrės 200 ml šviežių apelsinų sulčių 100 ml vandens 15 ml citrinos sulčių 30 g medaus 1 g malto cinamono 0,5 g malto imbiero 1 g druskos

Instrukcijos

  1. Jei moliūgas dar nekeptas: supjaustykite gabalėliais ir kepkite 200 °C orkaitėje 40–50 minučių, kol suminkštės. Atvėsinkite ir išgriebkite minkštimą.
  2. Blenderiu sumaišykite moliūgų tyrę su apelsinų sultimis ir vandeniu, kol masė taps visiškai lygi.
  3. Įpilkite citrinos sulčių, medaus ir prieskonių. Trumpai sumaišykite ir paragaukite – medaus kiekį galite reguliuoti pagal skonį.
  4. Jei norite skystesnės konsistencijos, įpilkite dar iki 50 ml vandens.
  5. Patiekite šaltas arba švelniai pašildytas. Puikiai tinka pusryčiams.

3. Moliūgų sultys su obuoliais ir imbieru

Imuninę sistemą stiprinantis derinys su šildančiu imbieru.

Ingredientai

400 g moliūgo, nuluptų ir supjaustytų 300 g traškių obuolių (Auksis, Ligol ar panašios veislės) 10 g šviežio imbiero, nuluptų 50–100 ml vandens Medus pagal skonį

Instrukcijos

  1. Moliūgą išvirkite arba iškepkite, kol taps labai minkštas. Nusausinkite.
  2. Obuolius supjaustykite ketvirčiais, išimkite sėklas. Imbierą nulupkite ir supjaustykite.
  3. Viską sudėkite į blenderį su 50 ml vandens ir sumaišykite iki vientisos masės. Jei per tiršta – įpilkite daugiau vandens.
  4. Jei norite lygesnės tekstūros – perkoškite per sietą.
  5. Pasaldinkite medumi pagal skonį. Patiekite šiltą arba atšaldytą.

4. Kreminis moliūgų ir bananų kokteilis

Sotus pusryčių gėrimas, kuris pakeičia košę.

Ingredientai

200 g virtos moliūgų tyrės 1 prinokęs bananas (apie 120 g) 200 ml nesaldinto augalinio pieno 1 šaukštelis malto cinamono

Instrukcijos

  1. Moliūgą iškepkite arba išvirkite ir sutrinkite iki tyrės.
  2. Visus ingredientus sudėkite į blenderį ir maišykite 30–60 sekundžių, kol masė taps visiškai lygi ir blizgi.
  3. Jei per tiršta – įpilkite dar 20–40 ml pieno.
  4. Patiekite iš karto atšaldytuose stiklinėse, pabarstytus cinamonu.

5. Moliūgų ir morkų vitaminų mišinys

Dviguba beta-karotino dozė vienoje stiklinėje.

Ingredientai

300 g virtos arba keptos moliūgų tyrės 200 g šviežių morkų, nuluptų 15 ml citrinos sulčių 50 ml apelsinų sulčių (pasirinktinai) 10 ml alyvuogių aliejaus 100–200 ml vandens Žiupsnelis druskos

Instrukcijos

  1. Moliūgą paruoškite kaip įprastai – kepkite arba garinkite.
  2. Morkas smulkiai sutarkuokite arba supjaustykite.
  3. Viską sudėkite į blenderį su citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi ir druska. Maišykite dideliu greičiu, palaipsniui įpildami vandens, kol pasieksite norimą konsistenciją.
  4. Alyvuogių aliejus padeda organizmui geriau įsisavinti beta-karotiną – jo nedėkite.

6. Prieskoniais pagardintos moliūgų sultys su cinamonu ir gvazdikėliais

Aromatingas gėrimas šaltiems žiemos vakarams.

Ingredientai

1 kg moliūgų tyrės 300 g cukraus 10 ml citrinos sulčių 1 cinamono lazdelė 3 gvazdikėliai 1 l vandens

Instrukcijos

  1. Moliūgų tyrę sumaišykite su vandeniu puode, kol masė taps vienalytė.
  2. Įpilkite cukrų ir citrinos sultis, maišykite ant mažos ugnies, kol cukrus ištirps.
  3. Įdėkite cinamono lazdelę ir gvazdikėlius. Užvirinkite ir palaikykite švelnų virimą 5–7 minutes.
  4. Nuimkite nuo ugnies, išimkite prieskonius. Jei norite skaidresnių sulčių – perkoškite per sietą.
  5. Supilkite į sterilizuotus stiklainius ir pasterizuokite laikymui.

7. Moliūgų sultys su šaltalankiais

Vitamino C bomba lietuviškam žiemos stalui.

Ingredientai

800 g moliūgo, nuluptų 400 ml vandens 60 g cukraus 100 g šaltalankių uogų arba 80 ml koncentrato 15 ml citrinos sulčių Žiupsnelis druskos

Instrukcijos

  1. Moliūgą supjaustykite kubeliais ir virkite su vandeniu ir druska 15–20 minučių, kol suminkštės.
  2. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite cukrų, kol ištirps.
  3. Sutrinkite blenderiu ir perkoškite per sietą, kad gautumėte šilkinę tekstūrą.
  4. Po truputį įmaišykite šaltalankių uogas ar koncentratą, ragaukite ir balansuokite rūgštumą.
  5. Atšaldykite ir supilkite į butelius. Laikykite šaldytuve 4–5 dienas.

8. Moliūgų ir spanguolių žiemos tonikas

Rūgštus ir gaivus, puikiai tinka peršalus.

Ingredientai

500 g moliūgo minkštimo 200 g šviežių arba šaldytų spanguolių 30 g medaus 250 ml vandens ½ šaukštelio malto cinamono Žiupsnelis druskos Citrinos žievelė (pasirinktinai)

Instrukcijos

  1. Moliūgą garinkite 15–20 minučių, kol suminkštės.
  2. Spanguoles su vandeniu virkite 8–10 minučių, kol sutrūks.
  3. Viską sudėkite į blenderį su medumi, cinamonu ir druska. Sumaišykite iki vientisos masės.
  4. Jei norite lygesnio toniko – perkoškite per sietą.
  5. Patiekite šiltą arba atšaldytą. Laikykite šaldytuve iki 3 dienų.

9. Moliūgų, burokėlių ir citrusinių vaisių energijos gėrimas

Ryškus spalvomis ir skoniu.

Ingredientai

300 g keptos moliūgų tyrės 150 g žalių burokėlių, nuluptų 1 apelsinas (apie 130 g skiltelių) 1 citrina (apie 40 g) 10 g šviežio imbiero 200 ml šalto vandens

Instrukcijos

  1. Moliūgą iškepkite ir atvėsinkite šaldytuve mažiausiai 1 valandą.
  2. Burokėlius supjaustykite mažais kubeliais. Apelsiną ir citriną nulupkite, pašalinkite sėklas.
  3. Viską sudėkite į greitaeigį blenderį su vandeniu ir maišykite 60–90 sekundžių.
  4. Jei norite – perkoškite per sietą.
  5. Pradėkite nuo mažos porcijos – burokėlių skonis intensyvus.

10. Moliūgų, abrikosų ir džiovintų vaisių koncentratas

Tirštas, saldus, puikus užpilti ant košės.

Ingredientai

1000 g moliūgų tyrės 300 g džiovintų abrikosų 300 g džiovintų vaisių mišinio (slyvos, razinos, obuoliai) 400 g cukraus 600 ml vandens 30 ml citrinos sulčių

Instrukcijos

  1. Džiovintus vaisius ir moliūgą sudėkite į puodą su vandeniu. Palikite 20–30 minučių pamirkyti.
  2. Virkite ant silpnos ugnies 25–30 minučių, kol moliūgas ir vaisiai visiškai suminkštės.
  3. Įpilkite cukrų ir citrinos sultis, maišykite, kol ištirps. Virkite dar 10–15 minučių, nugriebdami putas.
  4. Sutrinkite blenderiu iki vientisos masės. Grąžinkite į ugnį ir virkite, kol sutirštės iki sirupo konsistencijos.
  5. Supilkite į sterilizuotus stiklainius ir užsandarinkite.

11. Moliūgų sultys su spanguolėmis ir raudonosiomis serbentėmis

Rūgšti vitaminų bomba.

Ingredientai

800 g moliūgų tyrės 200 g spanguolių 200 g raudonųjų serbentų 400 ml vandens

Instrukcijos

  1. Uogas su vandeniu virkite 5–7 minutes, kol sutrūks ir išsiskirs sultys.
  2. Sumaišykite su moliūgų tyrė ir trumpai pakaitinkite 2–3 minutes.
  3. Perkoškite per smulkų sietą, spausdami šaukštu.
  4. Supilkite į sterilizuotus butelius ir pasterizuokite.

12. Moliūgų ir imbiero žiemos sultys

Šildančios ir aromatingos.

Ingredientai

800 g moliūgo 500 ml vandens 30 g šviežio imbiero 30 ml citrinos sulčių 40 g cukraus 2 g druskos

Instrukcijos

  1. Moliūgą supjaustykite ir kepkite 200 °C orkaitėje 25–30 minučių.
  2. Sudėkite į puodą su vandeniu ir supjaustytu imbieru. Virkite 10 minučių.
  3. Išimkite imbiero gabaliukus ir sumaišykite blenderiu.
  4. Įmaišykite cukrų, citrinos sultis ir druską. Pakaitinkite dar 2–3 minutes.
  5. Patiekite šiltą arba atšaldytą.

13. Moliūgų sultys su obuoliais ir slyvomis

Rudens vaisių simfonija.

Ingredientai

500 g moliūgo 400 g obuolių 300 g slyvų

Instrukcijos

  1. Visus ingredientus paruoškite: moliūgą nulupkite, obuolius supjaustykite, slyvas išimkite kauliukus.
  2. Išspauskite sulčiaspaudėje tokia tvarka: moliūgas, obuoliai, slyvos.
  3. Jei norite lygesnės tekstūros – perkoškite per sietą.
  4. Atšaldykite ir patiekite su ledu. Suvartokite per 48 valandas.

14. Sklandus filtruotas moliūgų nektaras laikymui

Elegantiškas, skaidrus gėrimas žiemai.

Ingredientai

1000 g moliūgų tyrės 200 g cukraus 25 ml citrinos sulčių 500 ml vandens

Instrukcijos

  1. Moliūgų tyrę sumaišykite su vandeniu puode.
  2. Įpilkite cukrų ir citrinos sultis, maišykite, kol ištirps.
  3. Švelniai kaitinkite, kol pradės virti.
  4. Perkoškite per smulkų sietą, spaudžiant šaukštu.
  5. Pakaitinkite iki 85–90 °C ir supilkite į sterilizuotus butelius. Užsandarinkite karštus.

15. Moliūgų ir agrastų pyragas stiklainiuose

Rūgštus ir saldus derinys visai žiemai.

Ingredientai

1000 g moliūgų tyrės 500 g agrastų sulčių 250 g cukraus 5–10 ml citrinos rūgšties tirpalo (10 %)

Instrukcijos

  1. Moliūgų tyrę ir agrastų sultis sumaišykite puode santykiu 2:1.
  2. Įpilkite cukrų ir maišykite, kol ištirps.
  3. Švelniai kaitinkite iki 70–75 °C ir palaikykite kelias minutes.
  4. Įpilkite citrinos rūgšties, kad pH pasiektų apie 3,5.
  5. Supilkite į sterilizuotus stiklainius ir užsandarinkite.

Bendri patarimai

Moliūgų sultis geriausia gaminti iš muskato arba hokkaido veislių – jos saldesnės ir aromatingesnės.

Jei norite skaidresnių sulčių – visada perkoškite per smulkų sietą. Jei norite daugiau ląstelienos – palikite minkštimą.

Citrinos sultys ne tik pagerina skonį, bet ir padeda išsaugoti ryškią spalvą bei pailgina laikymo laiką.

Konservuotas sultis laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Atidarius – šaldytuve ir suvartokite per kelias dienas.

Šie penkiolika receptų lydės jus per visą žiemą. Nuo paprasčiausių iki sudėtingiausių, nuo saldžių iki rūgščių – kiekvienam skoniui ir kiekvienai progai.