Kai šeimoje yra patiekalas, kuris kartojasi kiekvieną šventę, jis tampa daugiau nei receptas. Jis tampa tradicija, kuria dalijamasi iš kartos į kartą, ir kaskart gaminant prisimeni, kaip mama stovėjo prie to paties stalo ir tarkavo tas pačias daržoves.
Šios salotos mūsų namuose atsirado prieš tris dešimtmečius. Tada jos atrodė kaip kažkas iš restorano – tvarkingai sudėti sluoksniai, ryškios granatų sėklos ant viršaus, elegantiškas žiedo forma. Bet paslaptis ta, kad jas pagaminti gali bet kas, kas moka virti bulves ir tarkuoti morkas.
Kodėl būtent šios salotos tapo mūsų šeimos vizitine kortele? Viskas slypi kontraste. Švelni virta vištiena, žemiškas burokėlių sluoksnis, kremiškas majonezas ir tada – staigus rūgštus granatų sprogimas, kuris pažadina visą patiekalą. Kiekvienas kąsnis kitoks, nes šakutė pereina per skirtingus sluoksnius. O ta rubininė „apyrankė” ant viršaus? Ji ne tik graži – granatų sėklos subalansuoja majonezo riebumą ir suteikia šviežumo.
Dar vienas privalumas: šias salotas galima paruošti iš anksto. Surinkite vakar vakare, palikite šaldytuve per naktį, o rytoj tik papuoškite granatais ir neškit ant stalo. Skoniai per naktį tik susilieja ir tampa sodresni.
Ingredientai
Salotoms
- 300 g virtos vištienos krūtinėlės
- 3 vidutinės bulvės (apie 400 g)
- 2 vidutinės morkos (apie 200 g)
- 2 vidutiniai burokėliai (apie 250 g)
- 4 kietai virti kiaušiniai
- 1 mažas svogūnas (apie 80 g)
- 150 g majonezo
- Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
Papuošimui
- 1 didelis granatas (sėkloms)
- Šviežių krapų pagal skonį
Gaminimo instrukcijos
- Išvirkite daržoves. Bulves, morkas ir burokėlius virkite atskirai arba paeiliui, kol suminkštės. Bulvės ir morkos bus gatavas per 20–30 minučių, burokėliai – per 40–60 minučių, priklausomai nuo dydžio. Visiškai atvėsinkite prieš tarkuodami.
- Paruoškite vištieną. Jei vištiena dar nevirta, užpilkite krūtinėlę šaltu vandeniu, įdėkite žiupsnelį druskos ir virkite apie 25–30 minučių, kol mėsa bus minkšta ir lengvai skaidysis. Atvėsinkite ir supjaustykite mažais kubeliais arba suplėšykite šakute.
- Paruoškite kitus ingredientus. Kiaušinius išvirkite kietai (10 minučių nuo užvirimo), atvėsinkite šaltame vandenyje ir sutarkuokite. Svogūną smulkiai supjaustykite – jei norite švelnesnio skonio, nuplaukite supjaustytą svogūną šaltu vandeniu ir gerai nusausinkite. Nuluptas daržoves sutarkuokite stambia tarka į atskirus dubenėlius, kad spalvos nesusimaišytų.
- Išimkite granato sėklas. Perpjaukite granatą per pusę ir lengvai pamuškite šaukštu iš išorės virš dubens – sėklos iškris. Pašalinkite baltas membranas ir atidėkite sėklas į šaldytuvą iki papuošimo.
- Sudėkite salotas sluoksniais. Ant serviravimo lėkštės padėkite žiedo formą (20–24 cm skersmens). Sluoksniuokite tokia tvarka, kiekvieną sluoksnį šiek tiek pagardindami druska ir pipirais bei užtepdami plonu majonezo sluoksniu:
- Pirmas sluoksnis: tarkuotos bulvės, švelniai prispaustos
- Antras sluoksnis: supjaustyta vištiena
- Trečias sluoksnis: smulkinti svogūnai
- Ketvirtas sluoksnis: tarkuotos morkos
- Penktas sluoksnis: tarkuoti kiaušiniai
- Šeštas sluoksnis: tarkuoti burokėliai (viršuje)
- Sutvirtinkite ir atšaldykite. Švelniai prispausdami sluoksnius šaukšto nugarėle, sutankinkite salotas. Atšaldykite šaldytuve mažiausiai 2 valandas, o geriausia – per naktį, kad skoniai susilietų ir forma sutvirtėtų.
- Papuoškite ir patiekite. Prieš patiekiant atsargiai nuimkite žiedo formą. Tolygiai pabarstykite granatų sėklomis ant burokėlių sluoksnio, kad susidarytų rubininė „apyrankė”. Papuoškite šviežiais krapais. Supjaustykite porcijomis ir patiekite.
Patarimai
Burokėlius visada dėkite viršuje – jų sultys nutekės žemyn ir nudažys kitus sluoksnius, jei jie bus apačioje. Jei neturite žiedo formos, galite naudoti apverstą dubenėlį kaip centrą ir formuoti salotas aplink jį.
Šios salotos puikiai dera su ruginės duonos skrebučiais arba traškiais agurkų griežinėliais. Likusias salotas laikykite uždengtus šaldytuve iki 2 dienų, tačiau granatų sėklas pridėkite šviežias kiekvieną kartą – jos laikui bėgant suminkšta.