Mokslininkai nustatė, kad eritritolis, nulinės kalorijos saldiklis, populiarus keto ir diabetikams skirtuose produktuose, kelia didelį širdies ir kraujagyslių sistemos riziką. Naujausi tyrimai rodo, kad saldiklis per trejus metus padvigubina širdies priepuolio ir insulto tikimybę, sutrikdydamas kraujagyslių funkciją. Eksperimentiniai tyrimai rodo, kad eritritolis didina oksidacinį stresą, mažina azoto oksido gamybą ir pažeidžia kraujagyslių vientisumą. Daugiau informacijos laukia tie, kurie nori suprasti šią naują sveikatos problemą. (Pastaba: šiame tekste nereikėjo konvertuoti matavimo vienetų, nes jame nebuvo naudojami amerikietiški matavimo vienetai.)
Kas yra eritritolis?

Ar kada nors susimąstėte apie saldiklį, kuris tyliai revoliucijonizuoja mažai kalorijų turinčią mitybą? Eritritolis yra cukraus alkoholis, gaunamas fermentuojant kukurūzus, kuris suteikia saldų skonį ir turi mažai kalorijų. Skirtingai nuo tradicinio cukraus, jis suteikia maždaug 80 % cukraus saldumo, o jo kalorijų kiekis yra beveik nereikšmingas. FDA pripažintas saugiu maisto priedu, eritritolis tapo pagrindine daugelio sveikatingumo produktų, įskaitant Truvia ir Splenda Naturals Stevia, sudėtine dalimi. Šis saldiklis ypač patrauklus žmonėms, kurie kontroliuoja svorį ar cukraus kiekį kraujyje, todėl jis naudojamas daugelyje „keto“ ir „diabetikams tinkamų“ maisto produktų, dažnai žymiai didesnėmis koncentracijomis nei natūraliai.
Saldiklio mokslas
Nors atrodo nekenksmingas, eritritolio molekulinės sąveikos atskleidžia sudėtingas galimas pasekmes sveikatai, kurios kelia abejonių dėl jo anksčiau neginčyto saugumo profilio. Moksliniai tyrimai rodo, kad saldiklis daro didelį poveikį ląstelių funkcijoms, ypač smegenų kraujagyslių ląstelėse.
Eksperimentai rodo, kad eritritolis žymiai sumažina azoto oksido gamybą 20 % ir padidina oksidacinį stresą 75 %, kenkdamas kraujagyslių sveikatai. Be to, šis junginys, veikiant trombinui, sutrikdo t-PA gamybą, dėl to gali padidėti kraujo krešulių susidarymo rizika.
Šie rezultatai rodo, kad eritritolis gali pakenkti svarbiems fiziologiniams procesams, kelia abejonių dėl jo saugumo ir reikalauja išsamesnių ilgalaikių širdies ir kraujagyslių sistemos poveikio tyrimų.
Atskleisti širdies ir kraujagyslių sistemos rizikos veiksniai

Naujausi tyrimai atskleidžia galimus širdies ir kraujagyslių sistemos pavojus, susijusius su eritritoliu, o moksliniai tyrimai atskleidė nerimą keliančius pavojus, susijusius su šiuo populiariu nulinės kalorijos saldikliu. Tyrimai rodo, kad asmenys, kurių kraujyje yra didesnis eritritolio kiekis, per trejus metus dvejopai didesnė tikimybė patirti širdies priepuolį ar insultą. Laboratoriniai eksperimentai rodo, kad eritritolio poveikis gali pakenkti kraujagyslių funkcijai, mažindamas azoto oksido kiekį, didindamas kraujagysles susiaurinančių junginių kiekį ir silpnindamas kraujo krešėjimą. Šie duomenys paneigia nuomonę, kad eritritolis yra nekenksmingas cukraus pakaitalas, ir pabrėžia, kad būtina informuoti vartotojus ir toliau moksliniu būdu tirti jo ilgalaikį poveikį sveikatai.
Poveikis smegenims ir kraujagyslėms
Naujausi moksliniai tyrimai atskleidė giliai nerimą keliančius ryšius tarp eritritolio ir neurologinės sveikatos, ypač susijusius su smegenų ir kraujagyslių dinamika. Eksperimentiniai tyrimai rodo, kad šio populiariojo saldiklio poveikis dramatiškai veikia cerebrovaskulinę funkciją, padidindamas oksidacinį stresą 75 % ir žymiai sutrikdydamas azoto oksido gamybą. Tyrimų rezultatai rodo, kad eritritolis kenkia kraujagyslių vientisumui, nes sukelia kraujagysles susiaurinančių junginių susidarymą ir mažina kritiškai svarbių baltymų, atsakingų už krešulių tirpinimą, kiekį. Šie ląstelių lygio pokyčiai gali sutrikdyti kraujo tekėjimą, o tai gali pakenkti deguonies ir maistinių medžiagų patekimui į smegenų audinius. Tai rodo padidėjusį išeminio insulto riziką dėl sistemingo ląstelių pažeidimo kraujosmegeninėje barjeroje.
Tyrimų metodika

Rigorozinis mokslinis tyrimas, skirtas eritritolio neurologiniam poveikiui, buvo atliktas pagal kruopščiai parengtą eksperimentinį protokolą, kurio tikslas buvo žmogaus smegenų kraujagyslių ląstelės. Tyrėjai sistemingai veikė šias ląstelių struktūras tam tikru kiekiu cukraus pakaitalo, atidžiai matuodami vėlesnes fiziologines reakcijas.
Metodika buvo skirta oksidaciniam stresui, azoto oksido gamybai ir ląstelių baltymų sąveikai kiekybiškai įvertinti. Tirdami specifinius biomarkerius ir molekulinius pokyčius, mokslininkai galėjo tiksliai įvertinti galimą eritritolio vartojimo poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Šis metodas leido išsamiai įvertinti saldiklio poveikį ir gauti svarbią informaciją apie jo galimą neurologinį ir kraujagyslių poveikį žmogaus sveikatai.
Galimi žalos mechanizmai
Remiantis atidžia tyrimų metodika, moksliniai tyrimai atskleidžia nerimą keliančius biologinius mechanizmus, per kuriuos eritritolis gali pakenkti širdies ir kraujagyslių sveikatai. Atrodo, kad saldiklis sutrikdo svarbias kraujagyslių funkcijas, mažindamas azoto oksido gamybą ir didindamas endotelino-1 lygį, o tai gali sukelti kraujagyslių susiaurėjimą. Šie pokyčiai gali sumažinti deguonies ir maistinių medžiagų tiekimą į smegenis, sukuriant aplinką, palankią insulto rizikai.
Be to, eritritolis slopina natūralias organizmo kraujo krešėjimo reakcijas, taip padidindamas trombozės riziką. Nerimą kelia tai, kad šie žalingi poveikiai buvo pastebėti vartojant įprastą porciją, o tai rodo, kad šį saldiklį turintys cukraus neturintys produktai gali turėti plačių pasekmių vartotojų sveikatai.
Rekomendacijos vartotojams
Vis daugiau sveikatingumo sąmoningų žmonių turi atidžiai rinktis iš sudėtingos dirbtinių saldiklių pasiūlos, ypač atsižvelgdami į eritritolio galimą pavojų širdies ir kraujagyslių sistemai. Vartotojai turėtų atidžiai skaityti produktų etiketes, atpažinti ir riboti eritritolio turinčius maisto produktus ir gėrimus. Sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja vartoti saikingai ir siūlo ieškoti alternatyvių natūralių saldiklių, kurie nekenkia kraujagyslių sveikatai.
Asmenys, turintys ankstesnių širdies ir kraujagyslių ligų arba didesnę insulto riziką, turėtų būti ypač atsargūs vartodami eritritolį. Aktyvus mitybos pasirinkimų stebėjimas ir konsultacijos su medicinos specialistais gali padėti sumažinti galimas sveikatos komplikacijas, susijusias su šiuo populiariu nekaloringu saldikliu.
Ateities tyrimų kryptys
Kaip mokslininkai gali išsiaiškinti sudėtingą cukraus pakaitalų poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai? Mokslininkai rengiasi atlikti išsamius tyrimus, kuriuose bus nagrinėjami sudėtingi cukraus alkoholio, dirbtinių saldiklių ir širdies bei kraujagyslių sveikatos ryšiai.
Būsimuose tyrimuose bus sistemingai nagrinėjami tikslieji kraujo krešėjimo mechanizmai, nustatytos vartojimo ribos ir atliekami didelio masto klinikiniai tyrimai epidemiologiniams duomenims patvirtinti. Svarbiausios sritys – potencialios rizikos vertinimas pažeidžiamoms gyventojų grupėms, pvz., sergantiems inkstų ligomis ar cukriniu diabetu.