Kiekvienas, kas rengė Naujųjų metų stalą, žino tą jausmą: išdėliojai dešimtis patiekalų, praleidai visą dieną virtuvėje, o svečiai tuština tik vieną lėkštę. Ir kaskart tai būna ta pati – pomidorai „po kailiu”.
Kodėl būtent šis užkandis laimi kovą dėl dėmesio? Atsakymas slypi kontraste, kurio nesitiki. Šviežio pomidoro rūgštumas susitinka su dūminiu tuno skoniu, tada ateina kremiškas česnakinis majonezas, o viršuje – švelnus kiaušinio sluoksnis, kuris viską sujungia į vieną tobulą kąsnį.
Bet tikroji šio patiekalo magija – jo paprastumas. Nėra jokio virimo valandų valandas, jokių sudėtingų technikų. Jei moki supjaustyti pomidorą ir sutarkuoti kiaušinį, šį užkandį paruoši greičiau nei svečiai suspės nusiauti batus. O rezultatas? Atrodo taip, lyg būtum samdęs restorano šefą.
Dar vienas privalumas: šis patiekalas mėgsta trumpą poilsį šaldytuve. Per 15–20 minučių skoniai susilieja, majonezas šiek tiek sutvirtėja, ir pjaustyti tampa daug lengviau. Tai reiškia, kad gali paruošti prieš svečių atvykimą ir ramiai sutikti juos prie durų, o ne bėgioti tarp virtuvės ir koridoriaus.
Ingredientai
- 700 g prinokusių pomidorų (apie 5–6 vidutiniai)
- 160 g konservuoto tuno aliejuje (nusausinto svorio)
- 3 kietai virti kiaušiniai
- 60 g majonezo
- 1 česnako skiltelė
- 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
- Juodųjų pipirų pagal skonį
- Šviežių petražolių arba krapų papuošimui
Gaminimo instrukcijos
- Paruoškite kiaušinius. Kiaušinius išvirkite kietai – 9–10 minučių nuo užvirimo. Atvėsinkite šaltame vandenyje, nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Tryniai turi būti visiškai kieti, kad tarkuojant nesutrėktų.
- Paruoškite tuną. Gerai nusausinkite konservuotą tuną – kuo mažiau aliejaus liks, tuo geriau laikysis sluoksniai. Šakute susmulkinkite į mažus gabaliukus.
- Sumaišykite česnakinį majonezą. Česnako skiltelę smulkiai sutarkuokite arba išspauskite česnako spaustuku. Sumaišykite su majonezu, įdėkite ketvirtį arbatinio šaukštelio druskos ir žiupsnelį pipirų. Gerai išmaišykite, kad česnakas pasiskirstytų tolygiai.
- Supjaustykite pomidorus. Pomidorus supjaustykite 5–7 mm storio griežinėliais. Išdėliokite juos vienu sluoksniu ant patiekimo lėkštės, šiek tiek persidengiant. Lengvai pabarstykite likusia druska ir pipirais.
- Sudėkite sluoksnius. Ant pomidorų tolygiai paskirstykite susmulkintą tuną, švelniai prispausdami, kad priliptų prie paviršiaus. Šaukšto nugarėle ištepkite česnakinį majonezą plonu, tolygiu sluoksniu – pakankamai, kad suteiktų kremiškumo, bet neapsemtų kitų sluoksnių. Ant viršaus tolygiai pabarstykite tarkuotą kiaušinį, visiškai padengdami paviršių.
- Atšaldykite ir patiekite. Paruoštą patiekalą atšaldykite šaldytuve 15–20 minučių, kad skoniai susilietų ir majonezas šiek tiek sutvirtėtų. Prieš patiekiant papuoškite smulkintomis petražolėmis ar krapais. Pjaustykite porcijomis aštriu peiliu arba imkite gabalus plačia mentele.
Patarimai
Rinkitės prinokusius, bet tvirtus pomidorus – per minkšti išleis per daug sulčių ir sluoksniai susimaišys. Jei pomidorai labai sultingi, prieš dedant tuną galite juos minutei padėti ant popierinio rankšluosčio.
Šį užkandį galima paruošti ir kaip atskiras kanapes – tada kiekvienas griežinėlis tampa individualiu kąsniu, kurį patogu paimti rankose. Patiekite su traškia duona ar rugių skrebučiais.
Likučius laikykite šaldytuve iki 24 valandų, tačiau pomidorai laikui bėgant išleidžia sultis, todėl geriausia valgyti tą pačią dieną.