Salotos „Sezono hitas” – pikantiškas moliūgų receptas, kurį galite paruošti darbo dienomis ir švenčių progomis: tik 4 ingredientai

piquant pumpkin seasonal salad

Šventinis stalas, o laiko beveik neliko. Pažįstama situacija? Svečiai jau pakeliui, o jūs vis dar galvojate, kuo nustebinti. Norite kažko ypatingo – ne eilinių salotų iš parduotuvės, bet ir ne patiekalo, prie kurio reikėtų stovėti valandų valandas.

Daugelis šeimininkių rudenį ir žiemą susiduria su ta pačia dilema: kaip paruošti vizualiai įspūdingą patiekalą, kuris nebūtų sudėtingas? Parduotuvėse siūlomos gataviems salotoms kainos kelia nuostabą, o klasikiniai receptai dažnai reikalauja dešimties ir daugiau ingredientų.

Keturių ingredientų filosofija

Štai kur slypi šio recepto genialumas – jums tereikia keturių pagrindinių produktų. Moliūgas, rukola, brynza ir graikiniai riešutai. Viskas. O rezultatas? Restoranus primenantis patiekalas, kurio paruošimui pakaks pusvalandžio.

Paslaptis ta, kad keptas moliūgas, užpiltas karštu medaus ir balzamiko padažu, įgauna glazūruotą paviršių ir sodrų skonį. Kai šilti, karamelizuoti kubeliai susitinka su šalta, pipiringa rukola ir sūria brynza – gimsta tas pats temperatūros ir tekstūros kontrastas, dėl kurio restoranuose tokie patiekalai kainuoja dešimt kartų brangiau.

Kodėl šios salotos visada pavyksta

Receptas veikia dėl kelių priežasčių. Pirma, moliūgas – atlaidus produktas. Net jei šiek tiek perkepsite, jis taps tik saldesnis ir aromatingesnis. Antra, brynza (arba feta) suteikia sūrumo, kuris balansuoja moliūgo saldumą. Trečia, skrudinti graikiniai riešutai prideda tą traškumą, kurio trūksta daugeliui namų salotų.

Šis patiekalas puikiai tinka ir kaip užkandis svečiams, ir kaip lengva vakarienė po darbo. Paruošimo laikas – minimalus, o įspūdis – maksimalus.

Ingredientai

Salotoms

  • 600 g moliūgo, nulupto ir supjaustyto 2–3 cm kubeliais
  • 100 g rukolos
  • 100 g brynzos arba fetos
  • 50 g graikinių riešutų

Padažui

  • 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 valgomieji šaukštai medaus
  • 1 valgomasis šaukštas balzaminio acto
  • druska pagal skonį
  • šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį

Gaminimo instrukcijos

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C (su ventiliatoriumi – 180 °C). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Moliūgo kubelius sumaišykite su vienu šaukštu alyvuogių aliejaus ir žiupsneliu druskos bei pipirų. Išdėliokite vienu sluoksniu ant skardos – svarbu, kad kubeliai nesiliestų, kitaip moliūgas virs, o ne keps.
  3. Kepkite 25–30 minučių, pusėje laiko apversdami. Moliūgas paruoštas, kai kraštai įgauna auksinę rudą spalvą, o minkštimas lengvai pasiduoda šakutei.
  4. Kol moliūgas kepa, paruoškite riešutus. Sausoje keptuvėje vidutinėje temperatūroje pakepinkite graikinius riešutus 3–4 minutes, nuolat maišydami. Kai pajusite aromatą ir pamatysite, kad riešutai šiek tiek parudo, nuimkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.
  5. Mažame dubenyje išplakite likusį alyvuogių aliejų su medumi ir balzamimu actu, kol mišinys taps vientisas.
  6. Karštus moliūgo kubelius, vos išėmusius iš orkaitės, perkelkite į dubenį ir iš karto apšlakstykite padažu. Švelniai sumaišykite – karštis padės glazūrai prilipti prie moliūgo.
  7. Ant plataus dubens arba lėkštės išdėliokite rukolą. Ant viršaus sudėkite glazūruotus moliūgo kubelius, pabarstykite sutrupinta brynza ir skrudintais graikiniais riešutais.
  8. Pagardinkite šviežiai maltais pipirais. Papildomos druskos dėkite atsargiai – brynza jau yra sūri.

Patiekimas ir patarimai

Šias salotas patiekite iš karto, kol moliūgas dar šiltas. Būtent temperatūrų kontrastas – karšti moliūgo kubeliai ir vėsi rukola – sukuria tą ypatingą pojūtį, dėl kurio patiekalas išsiskiria.

Salotos puikiai dera su traškia duona arba kaip garnyras prie keptos mėsos. Laikyti nerekomenduojama – rukola suminkštėja, o moliūgas praranda traškius kraštus. Geriausia valgyti tą pačią dieną.