Kiekvienose šventėse ta pati istorija: vos padėjus lėkštę ant stalo, ji tuščia. Kaimynai, giminaičiai, net iš tolo atvažiavę svečiai klausia tą patį klausimą: „Iš ko jis toks tirštas? Kiek želatino dedi?”
O atsakymas visada tas pats – nė gramo. Ši šaltiena stingsta pati, natūraliai, kaip ir turi būti tikra namų gamybos šaltiena. Paslaptis slypi ne stebuklinguose prieduose, o tinkamoje mėsoje ir kantrybėje.
Kodėl ši šaltiena tokia ypatinga
Šis receptas mūsų šeimoje perduodamas jau kelias kartas. Nei Kalėdos, nei Velykos, nei jokie svarbesni susibūrimai neapsieina be jo. Ir per visus tuos metus – nė karto nenuvylė.
Daugelis bijo gaminti šaltieną, nes atrodo sudėtinga. Iš tiesų čia svarbiausia – pasirinkti tinkamą mėsą ir nesiskubinti. Viskas kita įvyksta savaime.
Ingredientai
- 1 kiaulienos kulkšnis
- 1 kiaulienos koja (blauzdos dalis)
- šiek tiek kiaulienos odos
- vištienos dalių (sparneliai, kojos arba filė)
- 2 svogūnai
- 2 morkos
- česnako pagal skonį
- druskos pagal skonį
Svarbi pastaba: pagrindas – kiauliena, ypač kulkšnis ir koja. Būtent jose yra natūralios želatino medžiagos, dėl kurių šaltiena sustingsta. Vištiena pridedama dėl skonio ir švelnumo.
Gaminimas
Paruošimas. Mėsą mirkykite per naktį šaltame vandenyje. Tada gerai nuplaukite ir sudėkite į didelį puodą. Užpilkite šaltu vandeniu, kad tik padengtų.
Pirmasis virinimas. Užvirinkite ir virkite 2–3 minutes. Šį pirmąjį sultinį išpilkite – nesigailėkite. Dėl to šaltiena bus švari ir skaidri.
Pagrindinis virinimas. Nuplaukite mėsą ir puodą. Vėl sudėkite viską kartu ir įpilkite vandens 2–3 pirštais aukščiau mėsos. Pastatykite ant labai mažos ugnies. Iš pradžių nuimkite putas – jos bus, ir tai normalu.
Kai riebalai pradės tirpti, įdėkite druskos, svogūnų ir morkų. Virkite 5–7 valandas – kuo ilgiau, tuo geriau. Sultinys neturi kunkuliuoti, o tik tyliai burbėti.
Vieną morką ištraukite po valandos ir atidėkite papuošimui. Likusias virkite iki galo.
Sultinio paruošimas. Kai mėsa lengvai atsiskiria nuo kaulo – šaltiena paruošta. Sultinį perkošite per marlę. Riebalus nuimkite šaukštu – šiuolaikinė šaltiena gardesnė be storo riebalų sluoksnio.
Į karštą sultinį išspauskite česnaką, gerai išmaišykite ir palikite pastovėti 3–5 minučių. Tada dar kartą perkošite.
Formavimas. Mėsą perrinkite ir supjaustykite. Sudėkite į lėkštes taip, kad kiekvienoje būtų ir vištienos, ir kiaulienos. Pridėkite morkų griežinėlių ir užpilkite šiltu sultiniu.
Padėkite į šaldytuvą ir leiskite sustingti – paprastai užtenka nakties.
Patarimai
Iš nurodyto kiekio gausite maždaug 6 lėkštes šaltienos.
Jei norite skaidresnės šaltienos, sultinį galite košti du kartus – prieš ir po česnako pridėjimo.
Šaltiena geriausia su krienais arba garstyčiomis. Laikykite šaldytuve – išsilaikys iki savaitės.