Šie receptai dabar yra madingi, bet mano mama juos gamindavo man ir mano broliui dar mūsų tolimoje vaikystėje: desertas iš sulčių ir manų kruopų

childhood semolina drink dessert

Socialiniuose tinkluose šiuo metu tiesiog sprogsta „naujas” desertas – lengvas, vaisinis, be kiaušinių, be grietinėlės, be orkaitės. Maisto tinklaraštininkai jį pristato kaip revoliuciją desertų pasaulyje.

O aš žiūriu ir šypsausi. Nes tiksliai tokį desertą mano mama gamindavo mums su broliu dar prieš trisdešimt metų. Iš obuolių sulčių ir manų kruopų. Nieko naujo po saule – tiesiog užmirštas receptas, kuris vėl atrado savo vietą.

Kodėl jis taip patinka vaikams (ir suaugusiems)

Šio deserto žavesys – jo paprastumas ir tekstūra. Kai manų kruopos išverda sultyse ir atvėsta, gaunasi minkštas, šiek tiek drebantis pudingas, kuris burnoje tiesiog tirpsta. Ne per saldus, su natūraliu vaisių skoniu, gaivus ir lengvas.

Vaikams patinka, nes primena želė, tik dar švelnesnis. Suaugusiems – nes grąžina į vaikystę ir nekelia jokio kaltės jausmo dėl kalorijų.

O svarbiausia – pagaminti galima per 15 minučių. Likusį laiką desertas tiesiog stovi šaldytuve ir atvėsta. Idealus pasirinkimas, kai vaikai prašo kažko saldaus, bet neturi laiko ar noro gaminti sudėtingų pyragų.

Ingredientai

  • 500 ml vaisių sulčių (obuolių, kriaušių arba vyšnių)
  • 80 g smulkių manų kruopų
  • 100 g cukraus
  • 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto (pasirinktinai)
  • žiupsnelis druskos
  • 20 g sviesto formai ištepti

Gaminimo instrukcijos

  1. Kepimo formą (apie 20×20 cm) ištepkite sviestu ir atidėkite.
  2. Į puodą supilkite vaisių sultis, įberkite cukrų ir žiupsnelį druskos. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, maišydami, kol cukrus visiškai ištirps. Sultys turi būti karštos, bet nevirti.
  3. Sumažinkite ugnį iki mažos. Lėtai, plona srovele berkite manų kruopas, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumulėlių. Tai svarbiausias žingsnis – berkite lėtai ir maišykite be perstojo.
  4. Virkite ant mažos ugnies, nuolat maišydami, 5–8 minutes, kol mišinys akivaizdžiai sutirštės ir pradės atsitraukti nuo puodo kraštų. Konsistencija turi priminti tirštą košę.
  5. Jei naudojate vanilę, įmaišykite ją dabar. Karštą masę supilkite į paruoštą formą ir išlyginkite paviršių mentele.
  6. Leiskite trumpai atvėsti kambario temperatūroje, tada uždenkite ir pastatykite į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms, kol desertas visiškai sustings.
  7. Sustingusį desertą supjaustykite kvadratėliais ir patiekite šaltą.

Patarimai

Geriausiai tinka skaidrios sultys – obuolių, kriaušių, baltųjų vynuogių. Raudonos sultys (vyšnių, spanguolių) suteikia gražią spalvą ir ryškesnį skonį.

Cukraus kiekį reguliuokite pagal sulčių saldumą. Jei sultys jau saldžios, sumažinkite iki 60–70 g.

Desertas puikiai dera su uogų kompotu arba šviežiais vaisiais. Galite patiekti ir su šaukštu grietinėlės ar jogurto.

Laikykite šaldytuve uždengtą iki 3 dienų – tekstūra išlieka puiki.

Jei norite putėsių varianto: atvėsusią, bet dar nesustingusią masę intensyviai išplakite elektriniu plaktuvu, kol taps puri ir šviesi. Tada supilkite į stiklines ir atšaldykite – gausite lengvą, oro prisotintą desertą.