Laikotės dietos, skaičiuojate kalorijas, atsisakėte saldumynų – o pilvas vis tiek netraukiasi. Gal net atrodo didesnis nei prieš dietą. Pažįstama situacija? Jūs ne vieni. Milijonai žmonių susiduria su ta pačia problema ir nežino, kas vyksta ne taip. Atsakymas slypi produktuose, kuriuos daugelis laiko visiškai nekenksmingais ar net sveikais.
1. Kruopos – „sveiki” angliavandeniai, kurie kaupia riebalus
Štai pirmas šokas. Grikiai, avižos, perlinės kruopos – visi šie produktai laikomi dietinio maisto pagrindu. Tačiau būtent jie gali būti kaltininkai.
Problema ne pačiose kruopose, o kiekyje. Daugelis mano: „Juk tai sveika, galima valgyti kiek nori.” Ir sėda prie lėkštės, kurioje trys porcijos vietoj vienos.
Kruopos yra kaloringos. Net jei jos „sveikos”. Perteklius virsta riebalais, kurie pirmiausia kaupiasi būtent pilvo srityje.
Pridėkite sėdimą darbą – ir gausite receptą pilvo augimui, nors dietą laikotės pavyzdingai.
Sprendimas: Kruopų porcija – vienas kumštis. Ne daugiau.
2. Balta duona ir rafinuoti ryžiai – paslėpti priešai
Šiuos produktus valgo beveik visi. Pusryčiams sumuštinis, pietums ryžiai prie mėsos. Atrodo nekaltai, tiesa?
Tačiau baltieji miltai ir rafinuoti ryžiai organizmui – beveik tas pats kas cukrus. Jie staigiai pakelia gliukozę kraujyje. Organizmas išskiria insuliną. Insulinas liepia kūnui: „Kaupk riebalus!”
Ir kur tie riebalai keliauja pirmiausia? Į pilvo sritį.
Be to, tokie produktai nesuteikia ilgo sotumo. Po valandos vėl norite valgyti. Ir vėl. Ir vėl.
Sprendimas: Keiskite į viso grūdo duoną, ruduosius ryžius, grūdinius makaronus. Jie virškinama lėčiau ir nekelia insulino šuolių.
3. Margarinas ir transriebalai – tylūs žudikai
Margarinas ilgus metus buvo reklamuojamas kaip sveika sviesto alternatyva. Tai vienas didžiausių mitybos mitų.
Margarinas pilnas transriebalų – pačių blogiausių riebalų, kokius galite suvalgyti. Jie ne tik kelia cholesterolį, bet ir tiesiogiai skatina riebalų kaupimąsi pilvo srityje.
Transriebalų rasite ne tik margarinuose. Jie slepiasi:
- Pramoniniu būdu keptuose produktuose
- Traškučiuose ir sūriuose užkandžiuose
- Pusfabrikačiuose
- „Lengvuose” kepiniuose
Etiketėse jie dažnai vadinami „hidrintais riebalais” arba „dalinai hidrintais aliejais”.
Sprendimas: Skaitykite etiketes. Venkite visko, kur parašyta „hidrintas” ar „dalinai hidrintas”.
4. Vaisių sultys ir „sveiki” gėrimai
„Geriu tik natūralias sultis, jokių gazuotų gėrimų!” – sako daugelis. Ir mano, kad elgiasi teisingai.
Štai tiesa: stiklinėje apelsinų sulčių yra tiek pat cukraus, kiek stiklinėje Coca-Cola. Kartais net daugiau.
Taip, tai natūralus cukrus. Bet organizmui – vis tiek cukrus. Jis staigiai pakelia insuliną, skatina riebalų kaupimąsi ir nesuteikia sotumo.
Dar blogiau su „sveikatingumo” gėrimais, smoothie ir proteinų kokteiliais. Daugelis jų perpildyti cukraus, nors etiketė atrodo sveikai.
Sprendimas: Valgykite vaisius, negerkite jų. Vaisių skaidulos lėtina cukraus absorbciją. Sultys – tai vaisius be skaidulų, tik cukrus.
5. Paruoštos salotos ir „lengvi” užkandžiai
Nusipirkote salotų iš parduotuvės – juk sveika! Tačiau pažvelkite į padažą. Daugelyje paruoštų salotų padažas turi daugiau kalorijų nei visa likusi porcija.
Majonezas, saldūs jogurtiniai padažai, „cezario” padažas – tai riebalų ir cukraus bombos, kurios slepiasi po „lengvo maisto” kauke.
Tas pats su „sveikatingumo” batonėliais, ryžių trapučiais ir „be cukraus” užkandžiais. Dažnai juose pilna paslėptų kalorijų, krakmolo ir nesveikų riebalų.
Sprendimas: Gaminkitės padažus patys – alyvuogių aliejus, citrina, druska. Paprasčiau ir šimtą kartų sveikiau.
Kodėl pilvas reaguoja pirmiausia
Pilvo sritis yra hormoniškai jautriausia zona. Kai insulinas šokinėja – riebalai kaupiasi čia. Kai stresas aukštas – kortizolis nukreipia riebalus čia. Kai virškinimas sutrikęs – pūtimas matosi čia.
Būtent todėl galite laikytis dietos, mesti svorį – o pilvas vis tiek atrodo didelis.
Išvada
Pilvo riebalai dažnai kaupiasi ne dėl persivalgymo, o dėl neteisingų produktų. Kruopos per didelėmis porcijomis, balti miltai, margarinas, sultys ir „sveikos” salotos – visi šie produktai gali sabotažuoti jūsų pastangas.
Pakeiskite juos – ir pilvas pradės trauktis, net nekeičiant kalorijų kiekio.
Kartais mažiau yra daugiau. O kartais „sveika” – visai ne taip sveika, kaip manėte.