Kiekvienais metais ant šventinio stalo stovėdavo tos pačios salotos. „Šuba”, „Olivjė”, gal dar koks silkės patiekalas. Visi žinojo, ko tikėtis, visi paragaudavo iš mandagumo, ir pusė likdavo šaldytuve kitai dienai.
Bet praėjusiais metais viskas pasikeitė. Išnešiau naują patiekalą – ir svečiai sustojo. Krabų lazdelės, krevetės, avokadas, agurkų traškumas ir lengvas citrinos padažas. Po valandos lėkštė buvo tuščia. Ir ne todėl, kad svečių buvo daug – tiesiog visi prašė dar ir dar.
Kodėl „Neptūnas” laimi
Tradicinės šventinės salotos turi vieną bendrą problemą – jos sunkios. Majonezas, bulvės, dar daugiau majonezo. Po kelių šaukštų jaučiatės kaip po maratono.
„Neptūnas” visiškai kitoks. Jūros gėrybės suteikia lengvumo, avokadas – kremiškumo be sunkumo, o citrinos ir krapų padažas pakeičia tą slogų majonezo jūrą. Rezultatas – salotos, kurias galima valgyti ir valgyti, ir po jų vis dar norisi šokti, o ne gulti.
Be to, šios salotos atrodo įspūdingai. Rožinės krevetės, žalias avokadas, baltos krabų lazdelės – spalvų kontrastas ant stalo pritraukia akis. O kai svečiai paragauja – jau nebepaleidžia.
Ir dar vienas privalumas – jas galima paruošti iš anksto. Kelios valandos šaldytuve tik pagerina skonį, nes visi ingredientai suspėja susilieti į vientisą harmoniją.
Ingredientai
- 300 g virtų nuluptų krevečių
- 200 g krabų lazdelių (surimi)
- 2 prinokę avokadai
- 1 didelis agurkas (arba 2 vidutiniai)
- 2 kietai virti kiaušiniai
- 60 g majonezo
- 1 šaukštas Dijon garstyčių
- 20 ml citrinos sulčių (maždaug pusė citrinos)
- 10 g šviežių krapų
- 1 mažas raudonas svogūnas (pasirinktinai)
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimo instrukcijos
Jūros gėrybių paruošimas
- Jei krevetės šaldytos – atšildykite ir gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Drėgnos krevetės sugadins salotų tekstūrą ir praskies padažą.
- Krabų lazdeles suplėšykite šakute į plonesnias juosteles arba supjaustykite 1–2 cm gabalėliais. Išskleistos lazdelės atrodo elegantiškai ir geriau susilieja su kitais ingredientais.
- Krevetes ir krabų lazdeles sudėkite į dubenį.
Padažo paruošimas
- Mažame dubenyje sumaišykite majonezą su Dijon garstyčiomis, citrinos sultimis, pusę susmulkintų krapų, druska ir pipirais.
- Išplakite, kol padažas taps vientisas ir glotnus.
- Padažą supilkite ant jūros gėrybių ir švelniai sumaišykite, kad viskas būtų tolygiai padengta, bet gabaliukai liktų atskiri ir blizgūs.
Daržovių paruošimas
- Avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus ir supjaustykite 1–2 cm kubeliais. Iškart apšlakstykite citrinos sultimis, kad neparuduotų.
- Agurką nulupkite (jei odelė stora) ir supjaustykite panašaus dydžio kubeliais. Jei agurkas labai vandeningas – šiek tiek nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Kiaušinius atskirkite – baltymus ir trynius sutarkuokite atskirai. Jie bus naudojami papuošimui ir suteiks salotoms elegantišką išvaizdą.
Sluoksnių sudėliojimas
- Serviravimo lėkštėje arba dubenyje pradėkite nuo avokado sluoksnio dugne – jis suteiks kreminį pagrindą.
- Ant avokado tolygiai paskirstykite pagardintas jūros gėrybes su krabų lazdelėmis.
- Ant viršaus išdėliokite agurkų kubelius – jie suteiks traškumo.
- Pabarstykite tarkuotais kiaušinių baltymais aplink kraštus, o trynius išbarstykite viršutinėje dalyje kaip dekoratyvius taškus.
- Ant viršaus paberkite likusius susmulkintus krapus ir, jei naudojate, plonai supjaustytą raudoną svogūną.
Atšaldymas
- Uždenkite ir laikykite šaldytuve mažiausiai 30 minučių, geriausia 2–4 valandas, kad skoniai susilietų.
Patarimai
Krevetės turi būti kokybiškos. Šiose salotose jūros gėrybės yra pagrindinis akcentas, todėl neverta taupyti. Rinkitės dideles, tvirtai atrodyančias krevetes, kurios po virimo išlaiko formą. Jei naudojate šaldytas – atšildykite lėtai šaldytuve, ne mikrobangėse.
Avokadą rinkitės prinokusį, bet ne perminkštėjusį. Jis turi būti minkštas, bet vis dar laikyti formą supjaustytas kubeliais. Per minkštas avokadas virs koše ir salotos atrodys netvarkingos. Geriausia patikrinti – šiek tiek paspaudus, avokadas turi lengvai įduoti, bet ne skęsti.
Citrinos sultys atlieka du darbus – jos suteikia padažui gaivumo ir neleidžia avokadui pajuoduoti. Nešykštėkite jų. Šviežios citrinos visada geriau nei buteliuotos sultys.
Padažas turi būti lengvas. Šios salotos nėra apie majonezą – jis čia tik fonas, kuris sujungia ingredientus. Jei norite dar lengvesnio varianto, dalį majonezo pakeiskite grietine arba jogurtu.
Sluoksnių tvarka svarbi. Sausesni ingredientai dugne, drėgnesni viršuje – taip salotos išlieka traškios ir nesudrėksta. Kiekvienas sluoksnis turi būti tolygus ir šiek tiek prispausta, kad salotos išlaikytų formą.
Patiekimas
Šias salotas galima patiekti bendrame dubenyje arba individualiai – stiklinėse ar taurelėse. Antrasis variantas atrodo ypač elegantiškai ir leidžia svečiams matyti gražius sluoksnius.
Puikiai dera su ruginiais skrebučiais arba traškia duona. Galite patiekti ir ant salotų lapų – taip salotos atrodo dar šviežesnės ir lengvesnės.
Laikymas
Paruoštos salotos šaldytuve laikosi iki 24 valandų, bet avokadas gali šiek tiek patamsėti. Prieš patiekiant švelniai sumaišykite ir, jei reikia, pridėkite šiek tiek citrinos sulčių.
Kai praėjusiais metais svečiai paklausė, kur gavau tokį receptą, tiesiog šypsojausi. Nes „Neptūnas” – tai ne tik salotos. Tai būdas parodyti, kad šventinis stalas gali būti ir tradiciškas, ir visiškai naujas vienu metu. Ir kad kartais geriausias būdas pagerbti senas tradicijas – sukurti naujas. Jie suvalgo viską iki paskutinio šaukšto – ir tai yra geriausia recenzija.