Virtas svogūnas su pienu – senas būdas nuo peršalimo

Slogi, gerklės skausmas, bendras silpnumas – peršalimo simptomai pažįstami visiems. Vaistinėse pilna preparatų, bet dauguma jų tik malšina simptomus. O sergančiam žmogui norisi kažko šilto, raminančio ir tikrai padedančio.

Mūsų seneliai tokiais atvejais neskubėdavo į vaistinę. Jie turėjo savo receptą – paprastą, pigų ir, jų teigimu, veiksmingą. Reikėjo tik dviejų ingredientų, kurie visada buvo namuose.

Receptas, kurį žinojo kiekviena močiutė

Imamas vidutinio dydžio svogūnas ir stiklinė pieno. Svogūnas nulupamas, supjaustomas į keturias dalis ir sudedamas į pieno puodą. Kaičiama ant mažos ugnies, kol pienas pradeda kaisti, bet neužverda. Virti reikia 15–20 minučių.

Po to pienas nukoščiamas, svogūnas išmetamas. Į šiltą pieną galima įdėti šaukštelį medaus ir išgerti prieš miegą.

Skonis? Tiesą sakant, neįprastas. Svogūno aromatas pienu sušvelnėja, bet lieka. Pirmą kartą gali atrodyti keistai, tačiau daugelis tvirtina, kad po tokio gėrimo miegama geriau, o rytą jaučiamasi lengviau.

Kodėl svogūnas

Svogūnas nuo seno laikomas natūraliu antibiotiotiniu produktu. Jame yra:

Kversetinas – flavonoidas, turintis priešuždegiminių savybių. Tyrimai rodo, kad jis gali padėti mažinti uždegimą kvėpavimo takuose.

Sieros junginiai – būtent jie verčia verkti pjaustant svogūną. Tie patys junginiai turi antimikrobinių savybių.

Vitaminas C – nors ir nedidelis kiekis, bet padeda palaikyti imuninę sistemą.

Verdant svogūną piene, dalis šių medžiagų pereina į skystį. Pienas čia veikia kaip ekstraktorius – riebalai padeda išgauti riebaluose tirpius junginius.

Kodėl pienas

Šiltas pienas pats savaime ramina gerklę. Jis apgaubia gleivinę, mažina dirginimą ir padeda atsipalaiduoti prieš miegą.

Pieno baltymai ir riebalai suteikia organizmui lengvai virškinamų maisto medžiagų – tai svarbu, kai sergant dažnai nesinori valgyti.

Be to, šiltas gėrimas didina kūno temperatūrą iš vidaus, skatina prakaitavimą – o tai vienas iš būdų, kaip organizmas kovoja su infekcija.

Kaip ir kada gerti

Dozavimas – vieną stiklinę per dieną, geriausia vakare prieš miegą.

Trukmė – 2–3 dienas, kol simptomai atlėgsta.

Su medumi – šaukštelis medaus pagerina skonį ir prideda papildomų naudingų savybių. Tik svarbu medų dėti į jau atvėsusį pieną (ne karštesnį nei 40 laipsnių), kad neprarastų savybių.

Su česnaku – kai kurie prideda porą česnako skiltelių kartu su svogūnu. Tai sustiprina antimikrobinį efektą, bet skonis tampa dar intensyvesnis.

Kam netinka šis receptas

Laktozės netoleravimas – jei netoleruojate pieno, šis metodas ne jums. Galima bandyti su augaliniu pienu, bet rezultatas bus kitoks.

Alergija svogūnams – pasitaiko retai, bet būna.

Kūdikiai iki vienerių metų – jiems negalima duoti medaus dėl botulizmo rizikos.

Aukšta temperatūra – jei karščiuojate virš 38,5 laipsnio, geriau kreiptis į gydytoją, o ne eksperimentuoti su namų receptais.

Ką sako mokslas

Tiesą sakant, konkrečiai šis receptas moksliškai nėra tirtas. Nėra klinikinių tyrimų, kurie patvirtintų, kad virtas svogūnas piene gydo peršalimą.

Tačiau atskiri ingredientai turi patvirtintų savybių. Svogūno kversetinas tikrai pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Šilti skysčiai tikrai padeda esant peršalimui – tai patvirtinta ne vienu tyrimu.

Liaudies medicina ne visada klysta. Ji remiasi šimtmečių stebėjimais, nors ir neturi laboratorinių įrodymų. Šis receptas tikrai nepakenks (jei neturite kontraindikacijų) ir gali padėti pasijusti geriau.

Kiti liaudies būdai nuo peršalimo

Jei svogūno su pienu skonis per daug neįprastas, yra ir kitų senų metodų:

Imbiero arbata su medum ir citrina – šildo, ramina gerklę, tiekia vitamino C.

Česnako pienas – panašus principas kaip su svogūnu, tik stipresnis.

Šiltas alus su medumi – suaugusiems, vakare, padeda užmigti ir prakaitavimui.

Aviečių arbata – natūraliai mažina temperatūrą.

Visi šie metodai yra pagalbiniai. Jei simptomai stiprūs arba tęsiasi ilgiau nei savaitę – būtina kreiptis į gydytoją.