Vakarienės metas, o šaldytuve – tik paprasti produktai. Mėsa atrodo nuobodžiai, bulvių košė – per paprasta, o noris kažko, kas pakeltų visą patiekalą į kitą lygį. Pažįstama situacija?
Daugelis šeimininkių žino, kad tikri karamelizuoti svogūnai – tai tas ingredientas, kuris paprastą kotletą paverčia restoraninio lygio patiekalu. Tačiau klasikinis receptas reikalauja 40–50 minučių kantraus maišymo prie viryklės. Kas turi tiek laiko įprastą darbo dienos vakarą?
Paslaptis, kuri keičia viską
Pasirodo, yra būdas pasiekti tą patį sodų saldumą ir gilią auksinę spalvą per perpus trumpesnį laiką. Triukas slypi keliuose paprastuose žingsniuose: aukštesnė pradinė temperatūra, dangtis pirmoms minutėms ir mažas šaukštelis cukraus, kuris pagreitina Maillard reakciją. Tai ta pati cheminė reakcija, kuri suteikia keptos mėsos plutelei tą nepakartojamą skonį.
Šis metodas leidžia per maždaug dvidešimt minučių gauti minkštus, blizgius svogūnų griežinėlius su gintaro ir raudonmedžio atspalviais. Jie bus tokie pat saldūs ir aromatingi kaip tie, prie kurių stovėjote valandą.
Ko prireiks
Ingredientai:
- 600 g geltonųjų svogūnų
- 50 g sviesto
- 15 ml alyvuogių aliejaus
- 2 g smulkios druskos
- 1 g maltų juodųjų pipirų
- 2 g granuliuoto cukraus
- 15–30 ml vandens (pagal poreikį)
Gaminimo eiga
- Nulupkite svogūnus ir supjaustykite juos plonais pusžiedžiais arba pusmėnulio formos griežinėliais – taip jie tolygiai iškeps.
- Sunkią keptuvę įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Įdėkite sviestą ir alyvuogių aliejų, palaukite, kol sviestas išsilydys ir mišinys pradės lengvai putoti.
- Tolygiai paskirstykite svogūnus keptuvėje ir uždenkite dangčiu. Troškinkite 5 minutes. Per tą laiką svogūnai suminkštės ir išskirs sultį – tai svarbus etapas, kuris paruošia juos tolesniam kepimui.
- Nuimkite dangtį. Pabarstykite svogūnus druska, pipirais ir cukrumi. Gerai išmaišykite.
- Sumažinkite ugnį iki mažos–vidutinės. Nuo šiol maišykite kas 1–2 minutes, grandydami keptuvės dugną. Svogūnų kraštai turėtų pamažu įgauti sodriai auksinę rudą spalvą, bet ne juoduoti.
- Jei pastebite, kad kraštai per greitai tamsėja arba keptuvė išdžiūsta, įpilkite šiek tiek vandens – tai sustabdys degimą ir padės kontroliuoti spalvą.
- Tęskite kepimą dar 10–15 minučių, kol svogūnai taps giliai auksiniai, minkšti ir vienodai blizgūs. Paragaukite ir prireikus pakoreguokite prieskonius.
Kaip atpažinti tobulą rezultatą
Tinkamai paruošti karamelizuoti svogūnai turi būti visiškai minkšti, permatomi, su gintaro ir karamelės atspalviais. Jų tūris sumažėja maždaug tris kartus, o skonis tampa sodrus, saldžiai pikantiškas.
Patiekimo idėjos
Šie svogūnai puikiai dera prie keptos mėsos, kotletų ar dešrelių. Įmaišykite juos į bulvių košę, įdėkite į omletą arba tiesiog užtepkite ant skrudintos duonos su sūriu. Jie taip pat tobulai papildo jautienos troškinius ir lietuvišką kugelį.
Laikymas
Likusius karamelizuotus svogūnus galite laikyti šaldytuve uždarame inde 3–4 dienas. Prieš patiekdami švelniai pašildykite keptuvėje arba mikrobangų krosnelėje.