Burnos higienos klaidos, kurias daro net patys stropiausi žmonės

Galbūt manote, kad viską darote teisingai, kai kalbama apie oralinę higieną, tačiau net ir patys kruopščiausi žmonės dažnai pamiršta kai kurias svarbiausias praktikas. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad perteklinis dantų valymas iš tikrųjų gali pakenkti jūsų emaliui? Arba kad liežuvio nepriežiūra gali prisidėti prie nuolatinio blogo burnos kvapo? Tai tik pora dažniausiai pasitaikančių spąstų, kurie gali pakenkti jūsų pastangoms. Norint pasiekti idealią burnos sveikatą, labai svarbu suprasti šias klaidas ir galbūt nustebsite, ką dar galite daryti ne taip. Kokie dar įpročiai tyliai sabotuoja jūsų šypseną?

Pernelyg intensyvus dantų valymas

Nors labai svarbu palaikyti gerą burnos higiena, perteklinis dantų valymas gali padaryti daugiau žalos nei naudos. Galite manyti, kad valydami dantis dažniau arba su didesniu spaudimu pasieksite ryškesnę šypseną, tačiau tai dažnas klaidingas įsitikinimas.

Iš tikrųjų pernelyg intensyvus dantų valymas gali nusidėvėti emalis ir dirginti dantenas, todėl padidėja dantų jautrumo ir dantenų ligų rizika. Valydami dantis per stipriai arba per dažnai, pašalinate apsauginį emalio sluoksnį, kuris saugo dantis. Tai gali atskleisti po juo esantį minkštesnį dentiną, todėl dantys tampa pažeidžiami ėduonies ir spalvos pokyčių.

Be to, agresyvus dantų valymas šepetėliu gali sukelti dantenų atsitraukimą, kuris ne tik atrodo nepatraukliai, bet ir apsaugo dantų šaknis nuo kenksmingų bakterijų.

Norint palaikyti idealią burnos sveikatą, dantis valykite švelniai ir kruopščiai du kartus per dieną po dvi minutes. Naudokite švelnių šerelių dantų šepetėlį ir leiskite šereliams atlikti darbą.

Nepamirškite dantų šepetėlį keisti kas tris-keturis mėnesius. Taisyklingai valydami dantis ir naudodami tinkamą techniką, galite išsaugoti sveikus dantis ir dantenas, nerizikuodami pakenkti dėl per ilgo dantų valymo. Jūsų šypsena jums padėkos!

Liežuvio valymo ignoravimas

Švarus liežuvis yra esminė oralinės higienos rutinos dalis, tačiau daugelis žmonių į tai nekreipia dėmesio. Galbūt manote, kad pakanka išsivalyti dantis, tačiau liežuvio nevalymas gali sukelti blogą burnos kvapą ir kitas burnos sveikatos problemas. Liežuvio paviršius yra bakterijų, maisto dalelių ir negyvų ląstelių veisimosi vieta. Jei jo nevalysite, šios medžiagos gali kauptis ir prisidėti prie apnašų susidarymo.

Norėdami veiksmingai išvalyti liežuvį, galite naudoti dantų šepetėlį arba liežuvio grandiklį. Švelniai valykite šepetėliu arba grandikliu nuo liežuvio galinės dalies į priekį, dažnai skalaudami įrankį, kad pašalintumėte nešvarumus. Šią praktiką atlikite bent kartą per dieną, geriausia – įprasto dantų valymo metu.

Liežuvio nepaisymas gali sukelti ne tik nemalonų burnos kvapą, bet ir pakenkti skonio suvokimui bei bendrai burnos sveikatai.

Reguliarių apsilankymų pas odontologą praleidimas

Reguliarių apsilankymų pas odontologą nepaisymas gali turėti rimtų pasekmių jūsų burnos sveikatai. Galbūt manote, kad pakanka namuose valyti dantis šepetėliu ir dantų siūlu, tačiau šių patikrinimų praleidimas gali sukelti didesnių problemų.

Štai kuo rizikuojate nesilaikydami vizitų:

  1. Nepastebėti ėduonies: Jūsų odontologas gali pastebėti ėduonį ankstyvojoje stadijoje, kad jis netaptų skausminga ir brangiai kainuojančia problema.
  2. Dantenų ligos: Reguliarus dantenų valymas padeda išlaikyti sveikas dantenas. Be šių apsilankymų gali išsivystyti dantenų ligos, dėl kurių netenkama dantų.
  3. Burnos vėžys: Vizitų metu odontologai tikrina dėl burnos vėžio. Ankstyvas aptikimas gali labai pagerinti rezultatus.
  4. Blogas kvapas iš burnos: Nuolatinis blogas burnos kvapas gali būti dantų problemų, kurių galite nepastebėti, požymis. Reguliarūs apsilankymai gali padėti nustatyti ir gydyti priežastis.

Produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, naudojimas

Naudojant greitai nebegaliojančius burnos priežiūros produktus, gali būti pakenkta jūsų pastangoms palaikyti gerą burnos higieną, nes laikui bėgant šie produktai gali prarasti savo veiksmingumą.

Nesvarbu, ar tai būtų dantų pasta, burnos skalavimo skystis, ar dantų gydymo priemonės, naudojant produktus, kurių galiojimo terminas pasibaigęs, galima pasiekti ne itin gerų rezultatų.

Naudodami dantų pastą, kurios galiojimo laikas pasibaigęs, galite nepasiekti tokio paties dantų ertmės apsaugos ar apnašų pašalinimo lygio. Panašiai ir burnos skalavimo skystis gali prarasti savo antibakterines savybes, todėl nepavyks veiksmingai kovoti su blogu burnos kvapu ar dantenų ligomis.

Galbūt manote, kad tai tik nedidelis aplaidumas, tačiau jis gali turėti reikšmingų pasekmių jūsų dantų sveikatai.

Reguliariai tikrinkite produktų tinkamumo vartoti terminus ir nedvejodami išmeskite visus produktus, kurių galiojimo laikas pasibaigęs.

Pasitikėkite savo nuojauta – jei atrodo, kad kažkas neatitinka tekstūros, kvapo ar spalvos, geriau pasisaugoti, nei gailėtis.

Investicijos į šviežias, efektyvias burnos priežiūros priemones padės jums išsaugoti skaisčią šypseną, dėl kurios taip sunkiai dirbate.

Atminkite, kad jūsų burnos higienos rutina turėtų apimti ne tik tinkamas technikas, bet ir tinkamus produktus.

Dantų siūlų naudojimo technikos nepaisymas

Netinkamas dantų siūlas gali pakenkti jūsų burnos higienos pastangoms lygiai taip pat, kaip ir visiškas jo praleidimas. Galbūt manote, kad tai darote teisingai, bet jei nenaudojate tinkamos technikos, galite palikti apnašų ir maisto dalelių.

Štai keletas dažniausiai daromų klaidų, kurių reikėtų vengti:

  1. Naudokite per mažai siūlų: Įsitikinkite, kad naudojate apie 18 colių. Tiek ilgio užteks, kad kiekvienam dantukui galėtumėte naudoti švarią dalį.
  2. Pernelyg agresyvus dantų siūlas: Būkite švelnūs! Jei siūlą valysite jėga, galite pažeisti dantenas ir net nustumti bakterijas giliau tarp dantų.
  3. Galinių dantų nepriežiūra: Nepamirškite išvalyti sunkiai pasiekiamų krūminių dantų siūlu. Jie taip pat linkę į ėduonį, kaip ir priekiniai dantys.
  4. Praleidžiant įprastą dantų priežiūrą: Kasdien naudokite dantų siūlą. Tai taip pat svarbu, kaip ir dantų valymas šepetėliu, o jo praleidimas gali sukelti dantenų ligas ir kitas problemas.

Kaip dažnai turėčiau keisti dantų šepetėlį, kad būtų užtikrinta optimali higiena?

Norint užtikrinti idealią higieną, dantų šepetėlį turėtumėte keisti kas tris-keturis mėnesius.

Jei pastebėsite, kad šereliai išsitrynę ar susidėvėję anksčiau, geriausia jį iš karto pakeisti.

Be to, pasveikę po ligos pakeiskite dantų šepetėlį, kad išvengtumėte pakartotinės infekcijos.

Reguliariai atnaujinamas dantų šepetėlis padeda palaikyti efektyvų apnašų šalinimą ir palaiko sveikesnę burnos ertmę.

Įpraskite tikrinti dantų šepetėlį kas kelis mėnesius!

Ar burnos skalavimo skystis gali visiškai pakeisti dantų valymą šepetėliu ir siūlu?

Burnos skalavimo skystis negali visiškai pakeisti dantų valymo šepetėliu ir siūlu.

Jis padeda naikinti bakterijas ir gaivina burnos kvapą, tačiau nepašalina apnašų ir maisto dalelių, kaip tai daro dantų šepetėlis ir siūlas.

Reikia šių dviejų priemonių, kad būtų užtikrinta visapusiška burnos ertmės priežiūros rutina.

Apie burnos skalavimo skystį galvokite kaip apie papildomą veiksmą, o ne pakaitalą.

Kokie požymiai rodo, kad per daug valau dantis?

Jei per daug valote dantis, galite pastebėti keletą požymių.

Atkreipkite dėmesį į dantų jautrumą, ypač vartojant karštą ar šaltą maistą. Galite pastebėti atsitraukiančias dantenas, kurios gali atidengti daugiau dantų šaknų.

Be to, dėl nusidėvėjusio emalio dantys gali atrodyti geltoni arba jaustis šiurkštūs.

Jei jaučiate dantenų kraujavimą ar diskomfortą, tai aiškus ženklas, kad reikia pakoreguoti dantų valymo įpročius, kad burnos sveikata būtų geresnė.

Kaip paskatinti vaikus laikytis geros burnos higienos?

Skatinti vaikus laikytis geros burnos higienos gali būti smagu ir įdomu.

Pradėkite nuo to, kad dantų valymas taptų šeimos veikla, nustatydami tvarką, kurios jie galėtų laikytis kartu. Naudokite spalvotus dantų šepetėlius ir aromatinę dantų pastą, kad dantų valymas būtų patrauklesnis.

Už nuoseklų dantų valymą ir dantų siūlų naudojimą apdovanokite juos mažomis paskatomis. Švieskite juos apie sveikų dantų svarbą pasitelkdami pasakojimus ar vaizdo įrašus.

Ar elektriniai dantų šepetėliai geriau valo dantis nei rankiniai?

Lyginant elektrinius dantų šepetėlius su manualiaisiais, dažnai lemia asmeniniai pageidavimai ir technika.

Elektriniai šepetėliai gali užtikrinti nuoseklesnius dantų valymo judesius ir juos gali būti lengviau naudoti, ypač vaikams ar tiems, kurių vikrumas ribotas.

Tačiau, jei rankinį šepetėlį naudojate teisingai, jis gali būti toks pat veiksmingas.

Galiausiai, nepriklausomai nuo dantų šepetėlio tipo, svarbu, kaip gerai valote dantis ir kaip dažnai atliekate burnos priežiūros procedūras.